Fiber Optik Sonlandırma
Açıklama
Fiberoptik ya da Optik fiber kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda birçok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.
Özellikler
Fiber kablolar, insan saçının teli kadar ince bir cam teldir ve lazerden saçılan ışınlar ile bilgiyi iletmek amacıyla tasarlanmıştır. Çok ince bir çekirdek liften oluşur. Işığın iletilmesini sağlayan ana parçadır. Işık bu parça üzerinden uzak mesafelere kadar gidebilir. Ana malzemesi camdır. Multimode FO kablolarda en içteki cam çekirdek lifin çapı genel olarak 50-70 mikrondur. Işık, bu lif üzerinden hemen onu çevreleyen ve yine camdan yapılan örtüye çarparak (kırılarak) ilerler. Single Mode FO kablolarda ise cam çekirdek lifin çapı, MM kabloya göre çok daha küçüktür (3-10 mikron arasında) ve ışık bu çekirdek üzerinden hedefine doğrudan ilerler.
Fiber Optik Sonlandırma Nasıl Yapılır?
Gerekli olan malzemeler:
- Sonlandırma cihazı ( fusion splicer )
- Test Cihazı
- Fiber optik kesici ( cleaver )
- Fiber Optik Core Sıyırıcı ( Stripper )
- Fiber Optik Kablo Soyucu
- Maket Bıçağı
Basit bir mantıkla izah edeceksek Fiber Sonlandırma işlemi şöyle yapılır. Öncelikle Fiber kablolar çekilir. Burada önemli olan çekilen fiberin kaç core olduğudur. Core 1 tel fiber hattı için kullanılır. Yani telefon hattı çekiyorsanız 1 core yeter. Ancak internet söz konusu olacaksa 2 core alınır. Tabi ilerde çıkabilecek olası durumlara karşı 2-4-6-8 veda daha fazla core seçenekler arasında alabilirsiniz. Fiber kablo olabilecek en uzun masefelere gidebileceği için dilerseniz tek parça yada dilerseniz aralarda daha sonra meydana gelecek kopmalara karşı kanallar oluşturabilirsiniz. Bu işlem tamamsa uçlarının sonladırması işlemine geliyoruz. Bu sonlandırma işlemi aklınıza gelebilecek pense ile yapılmıyor. Füzyon denilen ve oldukça pahalı bir cihaz olan füzyon iki fiber ucun biribirine entegre işleminde kullanılıyor.